menu
Word Lid
Stijging van 34 naar 259 verkeersslachtoffers in drie jaar tijd met e-steps: Vlaams Belang vraagt duidelijkere regelgeving en handhaving

Terwijl snelheidscontroles voor auto’s als paddenstoelen uit de grond schieten, LEZ steeds strenger wordt en het parkeerbeleid voor niet-bewoners van de binnenstad aan buitenproportionele regelneverij en tarieven onderhevig is, blijft het stadsbestuur aanmodderen inzake verkeersveiligheid met e-steps. De hallucinante cijfers uit het recentste verkeersveiligheidsrapport zijn nochtans meer dan zorgwekkend. “Het afgelopen jaar raakten maar liefst 357 (oftewel 1 per dag) bestuurders van e-steps betrokken bij een ongeval. In 2019 waren er ‘slechts’ 34 verkeersslachtoffers met e-steps. Met een stijging naar 259 slachtoffers in 2022 is er haast sprake van een verachtvoudiging! Alleen pleiten voor extra maatregelen, zoals De Wever doet, is uiteraard onvoldoende. Er moet actie ondernomen worden”, aldus gemeenteraadsfractieleider Sam van Rooy.

In navolging van de cijfers die tijdens de commissie mobiliteit bekend werden gemaakt, interpelleerde van Rooy tijdens de gemeenteraad over de ernst van dit fenomeen. “Terwijl alle ogen van het stadsbestuur gefocust lijken op het bannen van de auto, past men het verkeers- en parkeerbeleid voor e-steps niet aan. Dit is nochtans veel meer aan de orde! Schepen Koen Kennis (N-VA), heeft het over een overgangsfase wat de parkeerregels betreft: de no-parkzones worden geleidelijk aan vervangen door ‘parkzones’. Ik begrijp niet dat dit zo lang moet duren, terwijl men de strenge parkeerverboden voor automobilisten wel van de ééne dag op de andere aanpast. Ook de zones waar e-steps niet toegelaten zijn, is veel te gering: het gaat om natuurdomeinen, het Centraal Station en begraafplaatsen. Breid dit toch uit naar de winkelstraten tijdens de openingsuren! Het is duidelijk dat het stadsbestuur zich vooral bezighoudt met het uitpersen en wegpesten van de automobilist in plaats van de verkeersveiligheid voorop te stellen”, besluit van Rooy.

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF