menu
Word Lid
Parkeerverbod voor automobilisten zonder bewonerskaart zal voor averechts effect zorgen

Filip Dewinter: ‘Antwerpse horeca, middenstand en de Antwerpenaren die niet in het centrum wonen, zullen de prijs betalen!’

Het Vlaams Belang is geen voorstander van de zoveelste maatregel om auto’s uit de binnenstad te bannen. De maatregel om betalend parkeren op straat niet meer toe te laten, zal grote gevolgen hebben voor de Antwerpse horeca en middenstand. De ontradingsmaatregelen om auto’s uit de stad te weren, nemen immers alsmaar toe terwijl de alternatieven om het Antwerpse centrum te bereiken niet aanslaan of eenvoudigweg niet bestaan. De park- en rideparkings in Merksem, Luchtbal en Linkeroever staan leeg. Het openbaar vervoer voldoet niet en is onveilig. Van een systeem - zoals in vele toeristische steden in Europa - om met kleine en snelle busjes die om de vijf minuten rijden het stadscentrum met grote gratis parkings buiten het stadscentrum te verbinden is (nog steeds) geen sprake.

Filip Dewinter: "Deze nieuwe maatregel mag niet als een geïsoleerd initiatief worden beschouwd. Het maakt immers deel uit van een breder anti-auto-beleid. Niet meer (betalend) parkeren op straat, peperdure parkings, LEZ, permanente files, onveilig, vuil en ontoereikend openbaar vervoer… Antwerpen wordt een onbereikbare stad. Een ramp voor horeca en middenstand in stadscentrum…"

De eerste slachtoffers van deze maatregelen zijn niet in eerste instantie de ‘toeristen’ en de ‘Hollanders’ maar de gewone Antwerpenaren die niet in het historisch centrum tussen de Leien en de Schelde wonen. Zij maken het meest gebruik van de betalende parkings op straat om via kortparkeren te winkelen, zakelijke of familiale contacten en de horeca te bezoeken. Het ligt voor de hand dat zij het stadscentrum en dus ook de horeca en de middenstand in het stadscentrum steeds meer zullen mijden. Zij worden afgesneden van de kernstad met alle gevolgen vandien.

Wie ook de pineut wordt, zijn de vele duizenden die in Antwerpen-centrum werken, maar er niet wonen. Parkeren wordt voor hen opnieuw duurder. De communicatie ivm de nieuwe maatregelen is in ieder geval rampzalig. De meeste media in binnen- en buitenland stellen het voor alsof niet-Antwerpenaren eenvoudigweg de stad met hun auto niet meer binnen mogen. Velen zullen de daad bij het woord voegen en Antwerpen links laten liggen. Door het historisch centrum parkeervrij te maken, vergroot men de parkeerdruk op de omliggende wijken en districten. Velen zullen immers parkeren net buiten het stadscentrum met alle gevolgen vandien. Net zoals bij het betalend parkeren zal de parkeervrije zone snel uitgebreid worden. Net zoals in het verleden wordt door het stadsbestuur de salamitactiek toegepast, kwestie van het leed voor de gedupeerden wat te verzachten.

Filip Dewinter: "De tijd dat de NVA probeerde om de belangen van de automobilist te verzoenen met de leefbaarheid van onze stad is al lang voorbij. Onder druk van de socialisten die dan weer de hete adem van Groen in de nek voelen, wordt resoluut gekozen voor een auto-pest-beleid met als uiteindelijk doel het volledig bannen van de auto uit de stad."

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF