menu
Word Lid
Eindelijk overheidscampagne tegen drugs op komst?

Naar aanleiding van de verontrustende ranking waarbij onze stad koploper is qua cocaïneverbruik per inwoner lanceerde Vlaams Belang Antwerpen eerder deze maand een “anti-drugslabel” ter preventie en sensibilisering in de horeca. In navolging van zowel het verontrustende rankingcijfer, waarbij Antwerpen sinds 2018 naar een verviervoudiging inzake benzoylecgonine (metaboliet van cocaïne) in afvalwater is gestegen, als de positieve respons van tal van horecazaken op het anti-drugslabel, vroeg gemeenteraadslid Filip Dewinter aan burgemeester Bart De Wever wat er vanuit de stad ondernomen werd om dit escalerende drugsgebruik te reduceren.

Het luik ontrading en preventie naar de drugsgebruiker ontbreekt totaal. Bovendien wekt socialistisch schepen Beels, met haar uitlatingen pro-legalisering, alvast de indruk dat er binnen de bestuursmeerderheid geen eensgezindheid is inzake ontrading en preventie. Er is binnen de coalitie een grote onduidelijkheid betreffende het drugsbeleid. Dit in tegenstelling tot de grote antiracisme- en discriminatiecampagne die handenvol geld heeft gekost”, aldus Dewinter.

In zijn repliek liet De Wever weten dat een internationale situatie van productie in Zuid-Amerika en consumptie in Europa ervoor zorgt dat het verbruik dermate hoog is. Er zou reeds een samenwerking zijn tussen horeca-uitbaters en politie ter bestrijding van drugs. De inhoud van deze zogenaamde samenwerking werd echter niet toegelicht. Tot slot liet De Wever weten dat hij zeer sceptisch staat tegenover de doeltreffendheid van ontradingscampagnes, maar dat er tussen de stadsdiensten en het Vlaamse niveau een ontwerp van preventie-acties “lopende” is.

Onze partij hoopt alvast dat men meer middelen inzet voor zowel repressie als preventie en kijkt uit naar actie vanuit Vlaanderen. Of de Vlaams-Antwerpse bestuurstandem een preventie-actie naar het voorbeeld van onze partij overneemt, zal moeten blijken.

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF